Νέα

1ο Διεθνές Συνέδριο Χαρακτικής

«Από την Παράδοση στην Εξέλιξη: Όψεις και τεχνολογίες της χαρακτικής τέχνης του χτες και του σήμερα» είναι ο τίτλος του 1ου διεθνούς εικαστικού συνεδρίου χαρακτικής τέχνης, που θα πραγματοποιηθεί από τις 22 μέχρι τις 24 Νοεμβρίου 2017 στη Λευκωσία και του οποίου τη διοργάνωση και την επιμέλεια έχουν από κοινού η Εταιρεία «Κύπριοι Χαράκτες» και Ένωση Ελλήνων Χαρακτών.

Το Διεθνές Συνέδριο Χαρακτικής Τέχνης #1CY-GR φιλοδοξεί να εδραιωθεί ως ένας μόνιμος θεσμός. Προτίθεται να αναδείξει τη διαχρονική εξέλιξη της χαρακτικής τέχνης στον Ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο και να προβάλει το σύγχρονο εικαστικό και εκπαιδευτικό ρόλο της Χαρακτικής, ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης. Επιπλέον, ο θεσμός προσδοκεί να ενθαρρύνει την επιστημονική έρευνα, που άπτεται της ιστορίας της Χαρακτικής -από τη μια- και των σύγχρονων εικαστικών τάσεων και τη σχέση της χαρακτικής μ’ αυτές -από την άλλη. Επιδιώκει, ακόμα, να εμπλέξει με εκπαιδευτικές δράσεις την κοινότητα και τον χώρο, που θα το φιλοξενήσει. Η φιλοξενία του συνεδρίου στον νεοσύστατο και αξιόλογο χώρο της Λεβεντείου Πινακοθήκης θα ενισχύσει σημαντικά τους επιστημονικούς στόχους του συνεδρίου.

Στο συνέδριο θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις από αναγνωρισμένους εικαστικούς-χαράκτες και ιστορικούς τέχνης όπως ο καθηγ. Stephen Hoskins από την Αγγλία, ο Καθηγ. Kong Guoqiao από την Κίνα, ο χαράκτης Ananda Moy Banerjee από την Ινδία, η Μυρτώ Χατζάκη ιστορικός τέχνης και έφορος της Συλλογής του Παρισιού της Λεβεντείου Πινακοθήκης, ο Καθηγ. Α.Σ.Κ.Τ Μιχάλης Αρφαράς, ο Καθηγ. Α.Π.Θ Μανόλης Γιανναδάκης και ο Γιάννης Μπόλης, ιστορικός τέχνης και επιμελητής Κ.Μ.Σ.Τ. από την Ελλάδα, η χαράκτρια Orit Hofshi και η Irena Gordon, επιμελήτρια του Jerusalem Print Workshop από το Ισραήλ, η Marta Anna Raczek-Karcz ιστορικός, κριτικός τέχνης και επιμελήτρια από την Πολωνία και τέλος από την Κύπρο ο Καθ. Κώστας Μάντζαλος.

Το συνέδριο χορηγούν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υ.Π.Π και η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, φιλοξενεί η Λεβέντειος Πινακοθήκη και στηρίζουν το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ινστιτούτο Κονφούκιος, χορηγός επικοινωνίας Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Για πληροφορίες: www.cyprintmakers.com, www.haraktes.gr

FB: facebook.com/cyprintmakers/

email: cyprintmakers@gmail.com – info@haraktes.gr και τηλ:+357 99351153.

cagdi